Sæt strøm til din bildrøm!
Sådan lyder navnet på den nye oplysningskampagne, der er lavet i en alliance af organisationer, vidensinstitutioner, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt Transport- og Boligministeriet.
Kampagnes formål er at aflive nogle af de mange myter, danskerne har om elbiler og dermed gøre danskerne klogere på elbiler.
Vi er glade for dette initiativ og bakker kampagnen op, så der kommer fokus på, hvorfor man skal vælge en elbil og der dermed sikre, det bliver et bevidst valg fra forbrugernes side.
Køb en elbil og få god samvittighed, eller hvad?
Der er flere overvejelser, der skal gøres inden en forbruger går ud og køber en elbil. En elbil er ikke lutter lagkage på klimakontoen. Flere kilder fortæller, at CO2-udledningen til produktionen af elbiler (set over en årrække) stort set svarer til produktionen af traditionelle køretøjer og faktisk er mere miljøskadelig. Nogle beregniner siger ligeledes at brændstofproduktionen til fossilbiler svarer til produktionen af batteri.
Lad os starte med at tage udgangspunkt i elbilernes batteri, hvor størstedelen af bestanddelen består af lihtium og kobolt. Både lihtium og kobolt er jordmetaller, der er svært tilgængelig og ikke mindst er udvindingen af disse metaller en stor forureningskilde - og rent faktisk en miljøbombe. I dokumentaren "Kann das Elektroauto die Umwelt retten" (Oversat: Kan elbilen redde miljøjet) vises det, at der bruges 80.000 liter ferskvand til udviklingen af 1 stk. lithium batteri. Ferskvandet blandes med saltvand og pumpes op i store bassiner, hvor det tager solen 6 måneder at afdampe vandet og efterlader lithium som hvidt pulver (også kaldet det hvide guld) på bunden af de store bassiner. Det lyder jo voldsomt? Men det stopper ikke her, lokalbefolkningen i disse områder lider af vandmangel og lever en hverdag i luftforurening med giftigt støv. Konsekvenserne af at skabe disse batterier må siges at være direkte miljøpåvirkelige og ikke mindst uoverskuelige.
Denne problematik er bilbranchen dog allerede bekendt med og er allerede begyndt at søge nye muligheder.
En helt anden problematik, der opstår er bortskaffelsen af batterierne. Der er til dato ingen retningslinjer for dette.
Skal vi så droppe elbilen?
Selvfølgelig skal vi ikke det! Vi skal bare gøre elbilen til et meget velovervejet og bevidst valg fra forbrugernes side. Fordi forbrugeren køber en elbil, betyder det langt fra at forbrugeren er 100% miljøbevidst.
Vi skal bakke op omkring udviklingen af miljørigtige køretøjer, og ser det også som et stort plus, at bilproducenterne allerede i et tidligt stadie overvejer konsekvenserne af produktionen. Rækkevidden for elbiler er blevet længere de seneste år. I dag har de fleste elbiler en rækkevidde på over 300-400 km, og nogle når over 600 km, men jo længere rækkevidde desto større batteri - og som tiden er nu: jo mere miljøskadelig er produktionen. Dertil kommer, at jo større batteri, jo tungere og jo mere energi skal bilen bruge på vejen, når den skal transportere det tungere batteri.
Elbil eller ej - rustbeskyt bilen!
Hos PAVA Produkter A/S går vi selvfølgelig ind for at passe godt på miljøet - om du kører elbil eller ej! Derfor anbefaler vi, at forbrugerne rustbeskytter deres bil. Ved at rustbeskytte bilen, holder den længere - også værdimæssigt. Med en rustbeskyttelse fra PAVA kan bilen holde til det danske klima, hvorfor det ikke er nødvendigt for forbrugeren, at skifte bilen ud i mange år.
Når alt kommer til alt, er det ikke altid den mest miljørigtige beslutning, at købe en elbil. Vi mener, derfor at det skal være et velovervejet valg fra forbrugerens side, når der skal købes en elbil. Vælger forbrugeren alligevel at købe en elbil, så anbefaler vi at få den rustbeskyttet. På den måde er bilen modstandsdygtig for det danske klima og dermed holder bilen bedre - ligesom biler med fossile brændstoffer.
Vi ser frem til at følge med i udviklingen af elbiler og produktionen af disse de kommende år.
November, 2019.
Kilder: Motor-magasinet og bildrøm.dk